Плевен отбелязва Националния празник на България с отворени врати на музеите и тържествени събития

Плевен отбелязва Националния празник на България с отворени врати на музеите и тържествени събития

За 146-та годишнина от освобождението на България, музеите в Плевен ще отворят врати за посетители със свободен вход утре, 3 март. Това обявиха от културните институти в града. Регионалният исторически музей ще приеме посетители безплатно в този празничен ден, като на 4 март ще бъде почивен ден за музея.

Входът ще бъде свободен и за всички обекти на Регионален военноисторически музей – Плевен, включително Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, Къща-музей „Цар Освободител Александър ІІ“, както и къщите-музеи „Негово Кралско Величество Карол І“ и „Велик княз Николай Николаевич“ в Пордим, и Румънският мавзолей при село Гривица.

Тържественият ритуал в Плевен по този повод ще започне в 11:00 часа на площад „Възраждане“ пред параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“. Община Плевен е подготвила и празничен концерт с наименование „Живи корени“, който ще бъде с участието на Симфониета – Враца и Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, под музикалното ръководство на композитор и диригент Георги Андреев. Концертът ще се състои в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ от 12:30 часа.

Освен това, още два концерта ще допълнят празничната атмосфера в Плевен на 3 март. Първият от тях започва в 15:00 часа пред Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. На площад „Възраждане“ от 17:00 часа ще е началото на втория концерт, организиран от Сдружение „Рицари без броня“ и Клуб за народни танци „Веселяци“.