Първа присъда за родители на непълнолетен стрелец в САЩ: Двойката Кръмбли призната за виновна в покупката на оръжието

Първа присъда за родители на непълнолетен стрелец в САЩ: Двойката Кръмбли призната за виновна в покупката на оръжието

Съдът в САЩ връчи първата присъда за родители на непълнолетен стрелец, след като 47-годишният Джеймс Кръмбли и неговата съпруга бяха признати за виновни за покупката на пистолет на техния син. Това идва след трагичната стрелба в гимназията в Оксфорд, Мичиган, където 17-годишният син на двойката извърши убийство на четирима съученици и рани още седем.

Прокурорът в делото заяви, че майката на момчето не е взела предвид неговото психическо здраве и стабилност, преди да му осигури оръжието. Двамата родители бяха осъдени по обвиненията за непредумишлено убийство, но делата се водеха отделно.

Излизайки на работа в деня на инцидента, родителите са оставили сина си сам, въпреки предупрежденията на училищната администрация за неговите проблеми. Момчето се е оплакало от халюцинации и търсило психиатрична помощ, но родителите му не са му я осигурили.

Семейството Кръмбли става първото, обвинено в непредумишлено убийство заради действията на техния непълнолетен син. Тази присъда може да привлече забележително внимание към отговорността на родителите в случаи на насилие, извършено от техните деца. Обвинението за непредумишлено убийство носи до 15 години затвор.