Парламентарна комисия разследва схеми за раздаване на българско гражданство с участието на руския гражданин Глеб Мишин

Парламентарна комисия разследва схеми за раздаване на българско гражданство с участието на руския гражданин Глеб Мишин

Второто заседание на специалната комисия, създадена за разследване на случая с руския гражданин Глеб Мишин, се проведе днес в парламента. Депутатите изслушаха заместник-министъра на правосъдието, директора на дирекция „Българско гражданство“ и директора на дирекция „Миграция“, като анализираха близо 4000 съмнителни преписки, свързани с придобиването на българско гражданство.

Създаването на комисията беше инициирано след изявления на лидера на ДСБ, Атанас Атанасов, който обвини Мишин в участие в схеми за раздаване на българско гражданство. Атанасов посочи, че съществува канал, организиран от Мишин, през който се инфилтрират хора от руските разузнавателни служби в Европа. Според него, този процес е ставал чрез употреба на фалшиви документи и със съдействието на Държавната агенция за национална сигурност.

Парламентарната комисия ще продължи да разглежда случая и да събира доказателства, за да установи обстоятелствата около придобиването на българско гражданство от страна на Мишин и евентуалната намеса на руски разузнавателни органи в процеса.