Папа Франциск изпрати съболезнования на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей за смъртта на президента Ебрахим Раиси

Папа Франциск изпрати съболезнования на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей за смъртта на президента Ебрахим Раиси

21 май 2024 г. — Папа Франциск изпрати телеграма със съболезнования до върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей във връзка с трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси, съобщи АФП. В своето послание 87-годишният папа изрази дълбокото си съчувствие и състрадание към всички, засегнати от инцидента.

„Изпращам съболезнования във връзка със смъртта на президента Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир-Абдолахиан и всички, които загинаха при вчерашната хеликоптерна катастрофа“, написа папа Франциск в телеграмата, адресирана до Хаменей. „Поверявайки душите на загиналите на милосърдието на Всемогъщия и с молитви за тези, които скърбят за загубата им, особено за семействата им, изпращам уверение за духовна близост на нацията в този труден момент“, се казва в писмото, публикувано от Ватикан.

Хеликоптерът, на борда на който се намираха президентът Раиси и външният министър Амир-Абдолахиан, се разби в северозападен Иран на 19 май. Останките му бяха намерени сутринта на 20 май. Причините за инцидента все още се разследват, а нацията е в траур за загубата на своите лидери.