Отврат! Наркоманията в Бургас излиза извън контрол, наркозависими сноват, като зомбита из града и предлагат гнусни гледки на местни и туристи /Видео/

Отврат! Наркоманията в Бургас излиза извън контрол, наркозависими сноват, като зомбита из града и предлагат гнусни гледки на местни и туристи /Видео/

Репортер стана  свидетел на потресаваща сцена в центъра на града. Трима мъже, в неопределена възраст, бяха заснети, как залитат, халюцинират,  клатят и търкалят по една от най-натоварените улици в града – Богориди.

Единият от тях изглеждаше особено засегнат, видимо  в тежко състояние и не осъзнаваше своето местоположение, докато другите двама изглеждаха в медитативно състояние.

Неясно е с какви наркотици са се надрусали, но според поведенческите реакции най-вероятно става въпрос за сериозни синтетични препарати.

Такива гледки стават все по-чести в Бургас през последните месеци, особено в районите край Краснодар, градинката срещу Транспортна болница и Втора поликлиника, където е метадоновият център.

Наркоманите се снабдяват със заместители на наркотиците, които имат същото действие, като метадон и други транквиланти, които центровете им се осигуряват безплатно

Неспособността на НПО-тата и държавата да се справят с наркозависимата напаст става очевидна. Вместо да се предприемат реални мерки за борба с проблема, те само снабдяват наркоманите с още наркотици. Проучвания показват, че голяма част от зависимите преминават на метадон и други заместители, които не решават проблема, а само го замаскират.

Ситуацията в Бургас се влошава с всеки изминал ден. Наркоманите не само са опасни за себе си, но и за обществото. Обирите, кражбите и другите престъпления нараснаха в града. Наркоманите, поради своето състояние, трудно подлежат на съдебна отговорност, което ги прави още по нагли и безцеремонни.

Въпросът е изклкючително сериозен: трябва ли винаги да се стига до тежки криминални престъпления, преди да се вземат сериозни мерки за справяне с нарко зависимата вълна.?

Държавата трябва да предприеме спешни и решителни действия. Наркоманите трябва да бъдат настанени за принудително и трайно лечение в специализирани медицински центрове. Само по този начин ще можем да се справим с тази съвременна  напаст, която обхваща нашия град.

Време е за действие. Време е да се сложи край на наркотичната зависимост и на престъпността, свързана с нея. Бургас заслужава по-добро бъдеще, и това бъдеще е в нашите ръце.