Откритие: ДНК анализ подкрепя теория за европейски произход на мистериозна епидемия, която унищожава ацтеките

Откритие: ДНК анализ подкрепя теория за европейски произход на мистериозна епидемия, която унищожава ацтеките

През 1545 г., преди близо пет века, империята на ацтеките е разкъсана от ужасна болест. Хората започват да изпитват симптоми като висока температура, главоболие, а след това започват да кървят от очите, устата и носа. Трагично, малко след това, настъпва смъртта.

До 1550 г. 15 милиона души, което представлява 80% от населението на ацтеките, загиват от тази мистериозна болест. В продължение на векове учените се опитват да разберат какво е могло да предизвика тази смъртоносна епидемия и как тя е стигнала до Мексико. Сега, почти 500 години по-късно, може би има отговор.

Местните жители наричат болестта „cocoliztli,“ което на езика на ацтеките науатл означава мор. Използвайки ДНК доказателства от зъбите на отдавна починали жертви, учените са успели да заключат, че причината за тази болест вероятно е била подобна на тиф „чревна треска“, причинена от Salmonella enterica, по-конкретно подвида Paratyphi C.

Paratyphi C. е бактериален патоген, известен като причинител на чревна треска, който се разпространява чрез заразена храна или вода. Тази бактерия е подобна на салмонелата, която днес свързваме със суровите яйца.

Научното изследване използва древни ДНК от 29 скелета, открити в масово гробище на жертви на мистериозната болест, за да направи тест за бактериални патогени. Единственият открит микроб е Parathyphi C., което кара изследователите да предположат, че той е най-вероятният кандидат. Въпреки това екипът пояснява, че е възможно да е имало и други патогени, които не са открити или са непознати за човека, което не може да бъде напълно изключено.

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Nature Ecology and Evolution.

В допълнение към причината за заразата, проучването твърди, че е открило и произхода на епидемията – европейските колонизатори. Най-вероятният сценарий е, че животните, носители на патогена Paratyphi C., са били пренесени в Мексико от заселници, чиято имунна система вече е била подготвена да се справи с микроба. Ацтеките обаче, които никога не са били изложени на подобно заболяване, не са били в състояние да се справят с последствията.

Това проучване не само отгатва причината за трагедията на ацтеките, но и подчертава важността на изучаването на взаимодействието между различните популации и патогените. Анализът на това историческо събитие може да помогне да се разбере по-добре какво може да се случи, когато нови болести се разпространяват в неподготвени общности, както и да се научи от миналите грешки, за да се предотвратят бъдещи катастрофи.