Открит е неочакван ранен симптом на болестта на Алцхаймер

Открит е неочакван ранен симптом на болестта на Алцхаймер

Основната проява на болестта на Алцхаймер е загубата на памет. Но 5-6 години преди тези патологии някои хора изпитват други симптоми, сигнализиращи за по-лек стадий на заболяването. Жените са изложени на особен риск.

 

Учените са установили, че в редица случаи проблемите със зрението стават сигнал за проблеми: човек не може адекватно да оцени разстоянието до обектите, да прави разлика между движещи се и неподвижни обекти и възникват проблеми с писането. Често тези симптоми се пренебрегват от самите хора и дори от лекарите, считайки ги за обективни придружители на възрастта.

 

Според списанието Lancet Neurology, ситуацията има шанс да се промени на фона на първото по рода си широкомащабно международно изследване на феномена, наречен „задна кортикална атрофия“ (PCA). Авторите на работата са служители на Калифорнийския университет в Сан Франциско. В проекта екипът изследва медицинските досиета на повече от 1000 пациенти с PCA от 16 различни страни.

 

Симптомите на PCA със зрително-пространствени перцептивни аномалии започват пет или шест години по-рано, отколкото при пациенти с обичайната форма на болестта на Алцхаймер.

 

Точният брой на хората с PCA не е известен, но се смята, че този вариант представлява до 10% от случаите на болестта на Алцхаймер.

 

Но този формат може в крайна сметка да се промени до обща форма на патология, тъй като проблемите с паметта се засилват.

 

Важно: нивата на два добре известни маркера на болестта на Алцхаймер – тау протеин и амилоиден протеин – при PCA са приблизително същите като при традиционната форма на заболяването.