Отглеждане на гъби в бивши складове: Новото лице на устойчивото градско земеделие

Отглеждане на гъби в бивши складове: Новото лице на устойчивото градско земеделие

Стартиращото предприятие от Берлин въвежда революционен  подход към земеделието, като отглежда висококачествени ядливи гъби в бивши складове в града. Тази иновативна ферма е част от нарастващата тенденция за прясна храна, отгледана в градовете, като се предлага устойчива алтернатива на конвенционалното земеделие.

Помещенията, които преди са били претрупани със зловещо изглеждащи предмети и обвити в мъгла, в момента са превърнати в модерни ферми за отглеждане на гъби. Тук се отглеждат различни сортове, включително шийтаке, „кралски стриди” и ямабушитаке, наричана още „лъвска грива”.

„Култивиране”, както се нарича фермата, се стреми да намали въглеродния отпечатък на производството и доставката на храна, като осигури гъбите да бъдат доставяни до потребителите в рамките на около 20 километра. Това означава, че гъбите са изключително пресни при пристигането си в ресторантите и магазините.

Времето за доставка до центъра на града е по-малко от час, което предоставя на потребителите лесен достъп до свежи и висококачествени продукти. Това не само намалява въглеродния отпечатък, свързан с транспорта на храна, но и допринася за подобряване на качеството на живот в градските общности.

Съчетавайки иновативна технология и устойчиви практики, тази гъбена ферма дава пример за това, как градовете могат да станат самостоятелни в производството на храна, като същевременно намалят своите въглеводородни емисии и зависимостта си от далечни доставки. Това е важна стъпка към по-устойчиво и здравословно бъдеще за градските общности по целия свят.