Отбелязваме годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста

Отбелязваме годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста

Президентът Румен Радев ще посети село Горско Сливово, за да отдаде почит в памет на жертвите от Холокоста и да участва в церемонията по наименуването на улица на името на световноизвестния израелски писател, историк и общественик професор Михаел Бар-Зоар. Събитието е част от отбелязването на Деня на спасяването на българските евреи и ще се проведе в сътрудничество с българската еврейска общност.

В София българската еврейска общност ще отбележи 81-вата годишнина от спасяването на българските евреи чрез „Поход на толерантността“. Събитието ще включва церемония пред Паметника на Спасението в градина „Св. Климент Охридски“, като се очаква участието на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, представители на дипломатическите мисии и други официални лица.

Денят на спасяването на българските евреи се отбелязва от 2003 година, като признание за акта на хуманизъм и толерантност на българския народ и държавни институции по време на Втората световна война, който доведе до спасяването на близо 50 000 български евреи.