От Еко-фронтмен  до бетонен феодал  – Приключението на Тихомир Янакиев /Снимки/

От Еко-фронтмен до бетонен феодал – Приключението на Тихомир Янакиев /Снимки/

Созопол – градът с богата история, красиви плажове, старинни къщи и… бетонирани  дръвчета?!

Да, вярно е, уважаеми читатели, кметът Тихомир Янакиев, известен по своята бурна любов към екологичните идеали, реши да изненада света с новата си стратегия за озеленяване на града – заместване на старите, зелени дървета с нови, модерни, „бетонирани простори“ за бабушкерски гащи, тирлици и ръчно изплетени карета. В последното няма нищо лошо, като изключим дърветата от сюриалистичната картинка.

Преди само няколко години, Янакиев беше обещал на местните жители екологична революция. Обещания за защита на дърветата, спасяване на зелените площи и борба срещу бетонизацията на града. Тези невероятни днес обещания, тогава  резонираха в ушите на градските еко-фанатици  сладка мелодия.

Всички помним, как бъдещият градоначалник скочи да брани, като Матросов изрязаните чинари по улиците на града и как обесняваше, че му се късат сърдечните артерии при тази безобразна гледка.

Но, ах, колко неочакван обрат има тази история!

След като Тихомир Янакиев се изкачи на кметското кресло, той изведнъж разкри новото си виждане за идеалния град – град покрит с бетон, асфалт  и рахитични млади посеви. Експерт казал, че старите са болни от рак, ромбофлебит и още куп болест. Сега Янакиев в разпоредил да се посеят 200 млади дръвчета. Нищо лошо, стига да не е за сметка на старите. Дано, ама надали! Всички знаем риска от засаждането на млади дървета и как в много случаи не се захващат от първия път, особено в градска среда.

Но като се замисли човек, защо да се грижим за дърветата, когато можем да ги заменим с бетон, асфалт или павета. Те  никога не изсъхват и никога не пречи на трафика? Дайте да изсечем големите дървета, че са много високи, а младите фиданки, ако не вържат, то поне ще стават за прътове на които бабите да си простират гащите.

Какъв катарзис преживя  г-н Янакиев, който, очевидно, се наложи да се примири с факта, че зелената е някак си… прекалено зелена за вкуса му.

Нека да бъдем реалисти, зеленото просто не си ходи с новите му обувки и кметски костюм.

Какво можем да очакваме от вече променения коренно  Созопол? Нови  туристически атракции като „Парк на Бетона“ и „Алея на асфалтираните фиданки“?

Времето ще покаже, но нека да си припомним, че в бетона и асфалта се крие „магията на модерната епоха“, където всичко е възможно, дори и дърветата да са от ютонг.

Кмете, кмете, какъв катарзис преживя само за 6 години? Кой е виновен -ти или тези, които ти дават съвети и акъл?! От екологичен герой си на път да се превърнеш в бетонен феодал…

Защо да не бутнем и старинните къща, че да вдигнем на тяхно място по един бутиков хотел с по два пръта за простори пред тях. Така хем ще съчетаем модерното с народното, хем ще вдигнем и финансовия статус на общината. Просто идея!