Островите Галапагос повишават таксата за влизане на туристи, насочвайки средства към опазване на природата

Островите Галапагос повишават таксата за влизане на туристи, насочвайки средства към опазване на природата

От август 2024 г., островите Галапагос ще въведат удвоена такса за посещение за туристи, като таксата ще се увеличи от 100 на 200 долара (от 92 на 184 евро). Това решение е част от усилията на правителството на Еквадор да се справи със свръхтуризма в региона.

Новата такса ще засегне посетителите от различни страни по различен начин. Гражданите на Боливия, Колумбия, Перу, Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай ще плащат 100 долара, вместо 50, докато гражданите на Еквадор ще заплатят 30 долара, вместо 6. Всички останали националности ще трябва да платят новата такса от 200 долара.

Тази мярка е взета с цел да се съберат повече средства за опазване на природата, инфраструктурата и общността на островите. Парите ще помогнат за поддържането на уникалната дива природа на островите и за подпомагане на туристическата индустрия, която зависи от нея.

Островите Галапагос са изключително важен екосистемен ресурс с богатство от ендемични видове и световно наследство, като галапагоската костенурка и морската игуана. Затова е важно да се въведат такива мерки за опазване на тази уникална природа за бъдещите поколения.

Това е последната стъпка в поредица от усилия за управление на туризма в региона, като се вземат предвид както нуждите на туристите, така и запазването на околната среда.