Опозицията за АЕЦ-Козлодуй: Превръщате ни в слуги и колония на САЩ!

Опозицията за АЕЦ-Козлодуй: Превръщате ни в слуги и колония на САЩ!

Парламентът на Република България одобри ратификацията на междуправителственото споразумение за сътрудничество със САЩ в процеса на изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ-Козлодуй. Проектът за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на страната беше приет в енергийна комисия.

Министърът на енергетиката в оставка, Румен Радев, посочи, че споразумението е одобрено и от Европейската комисия. Въпреки това, опозицията изрази недоволство от решението.

Представител от партията „Възраждане“ Костадин Костадинов критикува приемането на споразумението, отбелязвайки, че правителството следва указанията на САЩ. Борислав Гуцанов от БСП описа действията на правителството като алчност и слугинаж, изразявайки съмнения в сделката и посочвайки, че страната рискува да стане колония на САЩ.

Парламентът също така прие проекторешение, с което се възлага провеждането на преговори между „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД и „Хюндай“, за инженеринг, строителство и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.