Опасност! Повече от 16 000 химикала опасни за човешкото здраве  се откриват в пластмасите, предупреждават учени

Опасност! Повече от 16 000 химикала опасни за човешкото здраве се откриват в пластмасите, предупреждават учени

Нови данни, публикувани в доклад, финансиран от Норвежкия съвет за научни изследвания, разкриват шокираща статистика за наличието на химикали в пластмасовите изделия. По-рано считаното число от около 13 000 химикала се превъртя в над 16 000, като четвърт от тях се смятат за опасни за човешкото здраве и околната среда.

Този отчет повдига сериозни въпроси относно безопасността на потребителите, тъй като химикалите могат да проникнат в храната и водата през пластмасовите опаковки. Джейн Мунке, управляващ директор на организацията с нестопанска цел Food Packaging Forum, казва, че откриват стотици, ако не и хиляди химикали в пластмасовите продукти, някои от които могат да предизвикат сериозни здравни проблеми като репродуктивни нарушения и сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки глобалните усилия за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци, учените отбелязват, че само обработването на отпадъците не е достатъчно, за да се гарантира безопасността на хората. Необходима е по-голяма прозрачност относно химикалите, използвани в пластмасите, като на 1/4 от тях липсва основна информация.

Мартин Вагнер, екологичен токсиколог в Норвежкия университет на науката и технологиите, обяснява, че проблемът е в химическата сложност на пластмасите и често производителите не знаят точно какви химикали съдържат техните продукти. Само 6% от химикалите, открити в пластмасите, са международно регулирани.

Преговорите за първия в света договор за справяне с проблема с пластмасите се очаква да бъдат финализирани през декември в южнокорейския град Пусан, като учените надяват се, че този договор ще допринесе за по-голяма прозрачност и регулация на химикалите, използвани в пластмасите.