ООН приема историческа глобална резолюция за безопасността при използване на изкуствен интелект

ООН приема историческа глобална резолюция за безопасността при използване на изкуствен интелект

Общото събрание на ООН одобри първата си глобална резолюция за изкуствения интелект (ИИ), която цели да гарантира, че технологията е „безопасна, сигурна и надеждна“, предадоха „Ройтерс” и „Асошиейтед прес”.

Резолюцията цели да насърчи защитата на личните данни, следенето на ИИ за рискове и опазването на човешките права, заявиха представители на ООН. Необвързващият документ, предложен от САЩ и внесен съвместно със 122 други държави, беше приет с консенсус, без гласуване. Това означава, че има подкрепата на всичките 193 страни членки. Преговори по него се водиха в продължение на 3 месеца, отбеляза „Ройтерс”.

„Днес се намираме на кръстопът. Изкуственият интелект поставя всеобщи екзистенциални предизвикателства“, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, визирайки по-специално „дълбоките фалшификати“, които рискуват да „подкопаят почтеността на политическия дебат в година, когато повече от половината свят ще избира своите лидери“.

„Изкуственият интелект предоставя и значителни универсални възможности за ускоряване на борбата с бедността, спасяване на човешки животи и защита на нашата планета“, подчерта тя, като напомни за ползите, които според нея вече се наблюдават в медицинската диагностика и селското стопанство.

Резолюцията препоръчва и засилване на политиките за защита на личните данни, съобщиха служители на организацията пред медиите преди приемането на резолюцията.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви по-рано този месец, че приемането на резолюцията ще бъде „историческа стъпка напред“ в насърчаването на безопасното използване на ИИ.

„Плаваме в бурни води с бързо променящите се технологии, което означава, че е по-важно от всякога да се ръководим от светлината на нашите ценности“, заяви един от висшите служители на американската администрация, описвайки резолюцията като „първия по рода си документ за истински глобален консенсус относно ИИ“.

Резолюцията е най-новата от поредица инициативи, предимно необвързващи, на световните правителства. Те се опитват да насочат развитието на ИИ, на фона на опасенията, че той може да бъде използван за нарушаване на демократичните процеси, подпомагане на измамите или да доведе до драматична загуба на работни места, наред с други вреди.

„Неправилното или злонамерено проектиране, разработване, внедряване и използване на системи с изкуствен интелект създава рискове, които биха могли да подкопаят защитата, насърчаването и упражняването на правата на човека и основните свободи“, се казва в мярката.

Запитани дали преговарящите са се сблъскали със съпротивата на Русия или Китай – държавите членки на ООН, които също гласуваха в подкрепа на документа – служителите признаха, че е имало „много разгорещени разговори.

“ Но са били водени активни контакти „с Китай, Русия, Куба и други страни, които често не се разбират с нас по някои въпроси“, добавиха те.

През ноември САЩ, Великобритания и повече от десетина други държави представиха първото подробно международно споразумение, което цели да попречи на недобросъвестното използване на ИИ.