Олигархът Христо Ковачки предизвика в НС спор за бъдещето на красивта Мальовица: Туризъм срещу запазване на природата

Олигархът Христо Ковачки предизвика в НС спор за бъдещето на красивта Мальовица: Туризъм срещу запазване на природата

Дискусия в Народното събрание разкри противоречия и незаконни практики около развитието на долината под връх Мальовица в Рила. Инициаторът на дискусията, депутатът Васил Тодев от „Зелено движение“, привлече вниманието към сериозните проблеми, свързани с развитието на туризма в региона.

Според разкритията инвеститорът, свързан с Христо Ковачки, е строил съоръжения за ски зона без съгласуване със съответните държавни институции. Тези действия породиха сериозни въпроси относно бъдещето на района – дали той ще се развива като ски зона или като място за целогодишен туризъм.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София започва проверка на съоръженията, за да установи дали са спазвани законовите изисквания. Също така, заменките за придобиване на земя под връх Мальовица са обявени за нищожни, като се подчертава, че включените терени са в националния парк, където не се позволява смяна на предназначението на земята.

Дискусията открива значителни противоречия между интересите на инвеститорите и необходимостта от запазване на природната среда и биоразнообразието в региона на Мальовица. Експертите и участниците в дискусията подчертават важността на устойчивото развитие на туризма в района, като се запазят природните ресурси и екосистемите на местността.