Очарователният бодибилдър Даниела Блажева за колаборацията хранене – тренировки, ключът към фитнес успеха /Секси галерия/

Очарователният бодибилдър Даниела Блажева за колаборацията хранене – тренировки, ключът към фитнес успеха /Секси галерия/

Фитнесът е по-отдалечен от простата формула за  тренировки и хранене – той е комплексен път към здраве, добро бъдеще и усъвършенстване на самия себе си. Правилното хранене и редовната тренировка са две от основните съставки на този път, но въпросът за тяхната важност е далеч по-сложен от простото сравнение на проценти.

Всички сте чували  фразата „Фитнесът е 70% процента хранене и 30% тренировки“:

Представете си тази фраза като ориентир в света на фитнеса – като начин за да ви помогне да се ориентирате. Да, храненето играе огромна роля за постигането на фитнес целите, тъй като тялото ви използва храната като гориво и строителни блокове. От друга страна, тренировките са ключът за формирането и укрепването на мускулите, подобряването на кардио резистентността и повишаването на общото ви здраве.

Важността на тренировките:

Тренировките не само ви помагат да изгубите излишните килограми и да формирате тялото си, но и имат цялостни благоприятни ефекти върху психическото ви здраве и добро битие. Те стимулират отделянето на ендорфини, които намаляват стреса и подобряват настроението ви. Освен това, тренировките увеличават метаболизма ви, което води до по-ефективно изгаряне на калории дори в покойно състояние.

Важността на храненето:

Храната, която консумирате, е ключът към правилното функциониране на тялото ви. Поддържането на балансирана и здравословна диета не само ви помага да постигнете и поддържате оптимално тегло, но също така подпомага и възстановяването след тренировка, укрепва имунната ви система и подобрява качеството на вашите тренировки.

Съвместното действие на тренировките и храненето:

Всъщност, истинският успех във фитнеса се постига чрез съвместното действие на правилното хранене и редовните тренировки. Те работят синергично, за да ви дадат най-добрите резултати. Без правилна диета, тренировките ви ще бъдат по-малко ефективни, а без редовни тренировки, няма да можете да постигнете пълния си потенциал.

Тази стратегия прилага успешно чаровната фитнес инструкторката Даниела Блажева върху своите трениращи и себе си.

Повече по темата можете да видите тук с единствената и уникална бодибилдърка от Габрово, която ще ви въведе с подробности в света на професионалния фитнес.

„За определени периоди от време храненето или тренировката наистина може да имат водещата роля за достигането на определена цел. Например при начинаещите тялото не е привикнало към натоварването и дори не напълно съобразена тренировъчна програма може да стимулира мускулен растеж и да увеличи силата и издръжливостта.

Но това също е времето, през което повечето хора нямат достатъчно познания в областта на храненето и обикновено то е пълна каша – нередовно хранене, прием на некачествена храна, несъобразени по вид и количество храни и други. Затова резултатите често са незадоволителни.

Ако обаче хранителният режим бъде коригиран с оптимална честота и тайминг на хранене, бъдат включени достатъчно пълноценни белтъчини, а рафинираните захари и транс мазнините бъдат заменени съответното с нискогликемични въглехидрати и полезни мазнини, то физиката на начинаещия ще се трансформира доста бързо в положителна посока.

Затова в този период на „прохождане” във фитнеса можем да кажем, че храненето е по-важно от тренировките, без разбира се да се подценява тяхната роля в цялостния процес. Просто на този етап начинаещият ще има резултат дори при не напълно правилен подход към тренировките, но това трудно ще се случи при неправилен подход в диетата.

Промените в начина на хранене ще окажат много по-голям положителен ефект, отколкото промяна в тренировъчния план.

Средно напредналите и напредналите имат много повече познания не само в областта на фитнеса, но и на храненето. А когато в диетата нещата си дойдат на мястото, значението на тренировката става много по-голямо. Положителните промени, които могат да се направят в начина на хранене, при наличието на един добър хранителен режим, стават все по-малко.

С изключение на генералните промени, които настъпват в храненето в зависимост от моментната цел – мускулна маса или релеф, диетата не е необходимо да се променя постоянно. За разлика от тренировъчния план.

Ако сте напреднал във фитнеса, спомнете си за времето, когато започвахте – мускулите растяха като плевели, а силата и издържливостта се увеличаваше почти всяка тренировка, без да променяте тренировъчната програма и дори тренирайки малко хаотично и неправилно. Но с натрупването на тренировъчен стаж, вашето тяло става все по-резистентно към натоварванията, а резултатите идват все по-бавно.

Ако при начинаещите мускулите се адаптират доста бавно към една и съща тренировка, при средно напредналите това се случва за няколко седмици, а при напредналите – за няколко тренировки. При много напредналите дори две еднакви тренировки са равносилни на застой. Аз например никога не повтарям една и съща тренировка, защото от втората няма да имам почти никаква полза.

Нещо винаги трябва да е различно – дали ще бъде промяна в параметрите на тренировъчното натоварване, в упражненията или в тяхната последователност. Прилагам това и винаги когато изготвям една тренировъчна програма, особено ако е за напреднали – почти всяка седмица нещо се променя. Само така ще бъде осигурен достатъчно тренировъчен стрес, който да стимулира привикналите към натоварване мускули.

В крайна сметка, независимо дали сте начинаещ или напреднал, ще бъде крайно неправилно да разглеждате тренировките и диетата като отделни бойни единици в преследването на вашата фитнес цел, без значение дали тя е покачване на мускулна маса, редуциране на мазнините или добро здраве и кондиция. В определен момент едното може да ви носи повече позитиви, но те винаги работят най-добре ако бъдат правилно комбинирани.

Искате редуциране на мастните запаси?

Съчетайте правилната за вас диета с оптималния тренировъчен план и резултатът ще надмине и най-смелите ви очаквания. Но ако пренебрегнете едната част от това дуо, ефектът ще бъде далеч от истината. Няма да получите тези 80% или 90% от резултата, ако само спазвате диета, без да тренирате, независимо че много фитнес експерти определят подобно значение на храненето.

Ако искате да стопите излишни килограми, винаги е по-добре да създадете отрицателния калориен баланс като горите повече т.е. като тренирате, а не като намалявате калориите до крайност, защото последното ще забави метаболизма и ще станете жертва на йо-йо ефекта.

В случай, че целта ви е да качите мускулна маса, без интелигентно съставен тренировъчен план, това няма как да се случи. Затова тренировката е много повече от тези 10-20%, които й се отреждат.

 

Всъщност, ако искате фитнес успехът ви да бъде на 100%, то ще трябва да се вложите на 100% и в храненето, и в тренировките.