Обвинената за убийството на 2-годишната Севда мама Айше отрича насилието, свирепата осиновителка лъже и маже пред съда

Обвинената за убийството на 2-годишната Севда мама Айше отрича насилието, свирепата осиновителка лъже и маже пред съда

Освен кръвонасяданията и следите от ухапване, тяло на 2-годишната Севда от Пловдив, за чиято смърт е обвинена осиновителката Анка Михайлова, имало следи от изгаряне с цигари и от удари с колан. Това стана ясно по време на разпита на вещите лица, изготвили експертизите на момиченцето.

Според д-р Павел Тимонов в случая се наблюдавал синдром на малтретираното дете. За това трябвало да има няколко фактора, сред които травмата да е настъпила без свидетели и обясненията да не съвпадат с находката. В показанията си Михайлова обяснява, че детето е паднало от спалнята, без никой да го види. Жената е казала още, че е хапала Севда по бузата, за да я свести, но лекарите са открили следи от зъби и по тялото, които са с по-стара давност и според д-р Тимонов момичето е малтретирано и преди.

„От физическите белези е необходимо да има само един положителен, а при нея има повече“, каза вещото лице.

По думите му случая на Севда е класически пример на синдром на малтретираното дете.

На 23 септември 2022 г. Анка Михайлова завела осиновеното си дете, на година и 9 месеца, в УМБАЛ „Свети Георги“ с черепно-мозъчна травма, синини по тялото и разкъсан бял дроб. Севда беше в кома и на 16 октомври издъхна в болницата.

Жената е обвинена в умишлено убийство на лице в безпомощно състояние в условията на домашно насилие. Пред съда много съседи и познати на жената посочиха, че тя се грижела сама за момиченцето, но се справяла. Дъщеря ѝ винаги била добре облечена, нахранена и изглеждала щастливо дете.

Днес Анка Михайлова разказа версията си за случилото се в деня на инцидента пред Окръжния съд. Извела Севда навън два пъти, хранила я и двете си играли. Вечерта я оставила в леглото и отишла да ѝ налее боза.

„Дори не успях да я сипя, чух едно „туп“. След това хвърлих шишето и отидох, видях детето на плочките“, заяви майката.

Момиченцето не плачело, само лежало на земята.

„Като умряло беше, не му бяха отворени очите“, каза Михайлова.

Тя гушнала Севда и започнала да крещи.

„Виках на турски: „Майко, майко, Севде“, но тя не идваше на себе си. Не знаех какво да правя, шашнах се. Тръгнах да излизам и на стълбището ме пресрещнаха момчета“, обясни Анка.

Пристигналите свидетели качили майката и бебето в кола и ги закарали в болница. Там Михайлова стояла няколко часа, но рано сутринта тръгнала да се прибира.

„После не съм виждала Севда, полицаите ме взеха от пътя“, твърди осиновителката.

Пред съда тя категорично отрече да е била или хапала момиченцето.

„Когато не ме слушаше, с добрина постъпвах. В салона имам брокат в боята, тя все отиваше да го чопли, за да го яде. Казвах ѝ само „недей“ и се смеехме“, добави Михайлова.

Анка каза още, че дни преди инцидента върху Севда паднали метални столове. Оттова имала синини по крака. Майката обаче отново не видяла как станало.

„Бях до хладилника и когато се обърнах столовете, вече бяха върху нея“, оправда се отново Анка. 

По делото предстои изслушването на още трима свидетели, които днес не бяха редовно призовани.