Обрат! Украйна отваря вратата за мирни преговори с Русия преди предстоящата среща на върха

Обрат! Украйна отваря вратата за мирни преговори с Русия преди предстоящата среща на върха

Във възможно най-новия сигнал за потенциална промяна в отношенията  между Украйна и Русия, ръководителят на кабинета на президента Володимир Зеленски, Андрей Ермак, заяви, че страната може да покани представители на Кремъл за мирни преговори. Това изявление идва преди предстоящата среща на върха в Швейцария и след няколко месеца на напрежение в региона.

Според Ермак, Украйна ще представи ясен план за прекратяване на войната, като предложи мирни преговори с Русия. Той сподели, че това предложение може да се осъществи с подкрепата на чуждестранни партньори на Украйна. Въпреки че други представители на украинското правителство все още не са коментирали думите на Ермак, този ход отразява възможността за промяна в подхода към конфликта.

Същевременно президентът Зеленски предупреди за възможността от нова офанзива от страна на руските сили, прогнозирайки, че тя може да започне през май или в началото на лятото. Въпреки това, Зеленски подчерта важността от подготовката на Украйна за възможното нападение и обяви, че страната ще разработи план за справяне с него.

„Русия ще подготви контраофанзивни действия в началото на лятото или в края на май месец. Ние ще се подготвим за тяхното нападение. Тяхното настъпление, която започна на 8 октомври, според мен, не донесе никакви резултати. Ние, от наша страна, ще подготвим нашия план и ще се противопоставим на техните действия. Критичeн момент ще бъдат изборите в Съединените щати и едва тогава ще разберем какво ще се случи по отношение на тази война“, заяви президентът на Украйна.

Тези изявления инициират нов кръг от дипломатически усилия в региона, като подчертават желанието за намиране на мирно решение на конфликта. С предстоящата среща на върха в Швейцария като форум за обсъждане на тези въпроси, вниманието на международната общност ще бъде съсредоточено върху възможностите за преговори и споразумение между Украйна и Русия.