Новооткрито съединение от женския женшен с уникален ефект при лечение на остеопороза

Новооткрито съединение от женския женшен с уникален ефект при лечение на остеопороза

Остеопорозата е сериозно метаболитно заболяване на костите, което засяга голям процент от възрастното население по света. Тя може да доведе до тежки последици, като фрактури на бедрената шийка или гръбначния стълб, които са свързани с инвалидност и значително повишаване на смъртността. Въпреки наличието на няколко лекарства за лечение на това заболяване, те са скъпи и често съпроводени с нежелани странични ефекти.

Изследване и откритие

Научените от Китай се насочват към алтернативни методи за лечение на остеопорозата. В едно изследване са идентифицирали и изследвали ново съединение, извлечено от женския женшен (Angelica sinensis), познат още като Донг Куай. Специалистите са успели да изолират две нови активни съединения, наречени фалкаринфталиди А и В, които преди това не са били откривани в това растение. Фалкаринфталид А и неговите прекурсори се доказали, като ефективни в потискането на активността на остеокластите, клетки, отговорни за разрушаването на костите. Веществото блокира ключови молекулярни пътища, свързани с образуването на остеокласти.

Резултати и заключение

Научният екип не само е идентифицирал съединението, но и  успял да го възпроизведе напълно в лаборатория. Те са получили достатъчно количество от съединението за биологични тестове, които в момента се извършват, за да се провери действието му върху остеокластите. Откритието им отваря нови възможности за разработване на лечение за остеопороза, което се очаква да има голямо значение в борбата с това сериозно заболяване. Според данни на Световната здравна организация, остеопорозата заема четвърто място в света сред всички причини за инвалидност и смъртност, след сърдечносъдовите заболявания, рака и диабета.