Новият мост на пътя Царево – Ахтопол: Ускорен напредък и гарантирано завършване до началото на летния туристически сезон

Новият мост на пътя Царево – Ахтопол: Ускорен напредък и гарантирано завършване до началото на летния туристически сезон

С ускорени темпове и със задоволство се отчита напредъкът в изграждането на новият мост на пътя Царево – Ахтопол. Според представителите на Областното пътно управление в Бургас, строителството продължава в съответствие с планираното и в зададените срокове. В момента се фокусира върху монтажа на надлъжните греди, като вече е завършен първият етап от проекта.

Отчита се, че стълбовете, устоите на моста и стоманобетонните пилоти са успешно завършени, като са приложени технологични решения за повишаване на устойчивостта на конструкцията. Това е от особено значение предвид предишните наводнения, които компрометираха стария мост през септември 2023 година.

Представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) отбелязват, че новият мост е от жизнено значение за региона, тъй като по трасето на третокласния път III-9901 преминава целият трафик към Южното Черноморие. Целта е да бъде осигурено пускането на движението по моста преди началото на летния туристически сезон, което ще подпомогне плавния трафик и достъпа до ключовите туристически дестинации като Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.

Всички усилия са насочени към успешното завършване на проекта до 15 април, като след монтажа на надлъжните греди предстои финализирането на пътната настилка, изграждането на тротоарни конзоли и отводняването на моста. Важно е да се отбележи, че АПИ е предприела бързи действия след аварията през септември 2023 година, като успешно изгради временен път – брод, за да осигури непрекъснатото движение на превозните средства.

Новият мост представлява не само инфраструктурно подобрение, но и гаранция за безопасност и удобство за всички участници в пътното движение в региона.