Нова технология предоставя възможност за създаване на деца с двама  бащи

Нова технология предоставя възможност за създаване на деца с двама бащи

Нова технология предлага възможност за създаване на деца, генетично свързани с двамата бащи, съобщи Университетска преса. Тази техника включва използването на кожни клетки от един мъж, за да се промени генетиката на дарена яйцеклетка, която после може да бъде оплождана от сперматозоид и да се създаде жизнеспособен ембрион с комбинираната генетика на двамата родители.

Шухрат Миталипов, научен ръководител от Центъра за ембрионална клетъчна и генна терапия към Орегонския медицински университет, обясни, че тази технология може да помогне както на еднополовите двойки, така и на жени, които не могат да създадат собствени яйцеклетки поради различни причини.

Тази методика наподобява процеса на клониране, използван при създаването на овцата Доли през 1996 г., като в този случай е насочена към създаване на ембриони с генетични данни от двамата родители.

Екипът от учени прилага три стъпки, за да постигне това, използвайки мишки в своите експерименти. Първо, те изваждат ядрото от яйцеклетката и го заменят с ядро от кожна клетка на мишкНова технология предоставя възможност за създаване на деца с два бащиа. След това индуцират ядрото на имплантираната кожна клетка да изхвърли половината си хромозоми, подобно на процеса на делене, и накрая оплодяват новата яйцеклетка със сперматозоид.

Тази методика предлага предимства пред конкурентните техники, които изискват пълно клетъчно препрограмиране, като се избягва продължителното култивиране, необходимо за това препрограмиране.

Въпреки това, учените предупреждават, че техниката все още е в ранен етап на изследване и ще отнеме време, преди да стане достъпна за хората. Те изразяват нуждата от допълнителни изследвания, за да се разбере точно как хромозомите се разделят и какви са епигенетичните им промени.