Нова регулация за  събирането на трюфели в България

Нова регулация за събирането на трюфели в България

Сезонът за събирането на трюфели е на прага, а с него и нови правила за сектора. В отговор на забавянето на регулациите, необходими за законната работа на „ловците“ на деликатесни гъби, Министерството на земеделието издаде временна заповед.

Според председателя на Асоциация „Български трюфел“ Димитър Димитров, регулацията в този сектор е била минимална за много години, но сега е крайно време за промяна.

Временната заповед разрешава работата на събирачите на трюфели при определени условия, като включва придобиване на разрешителни с цена до 200 лв. на месец. Това включва и задължителни осигуровки за здраве и социално осигуряване за работещите поне 4 часа.

България, като държава с богата природа и традиции в събирането на трюфели, очаква да продължи да заема водещи позиции в световен мащаб. Цените на трюфелите тази година се очаква да варират в широк диапазон, като в зависимост от видът, те могат да достигнат до няколко хиляди евро за килограм.

С новата регулация секторът на трюфелите в България се надява да се развие по-устойчиво и с по-голяма яснота за правилата за бранша, като се осигури и подходяща защита на богатствата на природата.