Незавидни съдби: Непалско семейство търси помощ за пленения си син в Украйна, мислили, че е студент в Русия

Незавидни съдби: Непалско семейство търси помощ за пленения си син в Украйна, мислили, че е студент в Русия

В малкото село в подножието на Хималаите, семейството на Ганга Дакал Сидхарт е изправено пред безизходица. Техният 23-годишен син е пленен в Украйна, след като се е оказал в странно положение, заявявайки, че е бил измамен и ограбен след заминаването си за Русия.

Младият мъж тръгва за Русия през лятото на миналата година с надеждата да следва в университет. Вместо това, той се оказва без дом, работа и изправен пред безизходица хиляди километри далеч от своя дом. Последната информация за него е преди около пет месеца, когато семейството му получава видео послание, в което младежът заявява, че е заловен в Украйна и призовава за помощ.

Ганга Дакал Сидхарт е ужасена и много уплашена за сина си. Тя споделя, че не знае какво е станало с него и моли за спасителна помощ от непалското правителство. Според нея, семейството се е оказало в дългове след като са взели заем, вярвайки, че изпращат сина си в университет.

Правителството на Непал съобщава, че множество негови граждани са били наети от Русия като наемници и изпратени в Украйна да се бият. Много непалци се увличат от високите заплати в различни държави и искат да емигрират нелегално.

Ганга и нейното семейство не са сами в борбата си. Множество непалци, като Бикрам Мала, се борят със сходни проблеми. Бикрам споделя, че се завръща от служба в руската армия в Украйна и е платил значителна сума на посредник, за да се присъедини към армията. Сега той е изправен пред финансови затруднения и желае да се върне в Украйна, за да получава  заплата от фронта  и да издържа семейството си.

Voice of America (VOA) се опита да се свърже с украинските власти, за да установи местонахождението на 23-годишния мъж, но засега няма отговор. Семейството настоява за бързо решение и помощ от страна на непалското правителство.