Next.e.Go Mobile SE подава молба за банкрут след плановете за заводи в България и Македония

Next.e.Go Mobile SE подава молба за банкрут след плановете за заводи в България и Македония

Според информацията, публикувана в немското издание Wirtschafts Woche, германският производител на електрически превозни средства Next.e.Go Mobile SE е подал молба за банкрут. Този стартъп за електромобили планираше да инвестира значителна сума – 140 милиона евро – в изграждането на завод за производство на автомобили в Ловеч, България, а след това и в македонския Тетово.

През юли 2021 година тогавашният министър на икономиката на България, Кирил Петков, съобщи, че правителството ще предостави подкрепа за Next e.Go Mobile на стойност 34 милиона евро на три транша. Първият транш трябваше да бъде изплатен, когато компанията започне производството на електрическите си автомобили, а последният – когато продажбите й достигнат 20 000 автомобила годишно.

Планираната фабрика в Ловеч трябваше да бъде изградена в индустриален парк с голяма обща площ и значителна покривна площ. Стремежът беше да се постигне висока производствена ефективност, като на всеки 15 минути да напуска поточните линии едно превозно средство.