Нелегалните цигари заливат пазара в Свиленград: Контрабандният ритъм се задълбочава, всеки трети пуши контрабандни цигари

Нелегалните цигари заливат пазара в Свиленград: Контрабандният ритъм се задълбочава, всеки трети пуши контрабандни цигари

Свиленград, известен със своята близост до турската граница, се превръща в център на контрабандата с цигари в България. Нови статистически данни от Агенция „Митници“ разкриват, че всеки трети пушач в града достига до нелегални цигари, без български бандерол.

Според последните изследвания, проведени върху изхвърлените кутии цигари в града, се установява, че контрабандните цигари проникват в пазара с неоспорима сила. Свиленград е зона, където търговията с нелегални цигари е нарастнала до такава степен, че е привлече международно внимание.

В интервюта с местни търговци и пушачи се подчертава, че близостта до границата прави града лесен за достъп и атрактивен за търговия с контрабандни цигари. Този вид нелегална дейност се осъществява чрез различни методи, включително „куфарна търговия“, където цигарите се внасят в малки количества с цел избягване на контрола.

Въпреки усилията на митническите органи да ограничат нелегалния пазар, контрабандата с цигари продължава да процъфтява, като се превръща в източник на доход за много хора. В резултат на това, градът се изправя пред сериозни предизвикателства, свързани с общественото здраве и сигурността.

Въпреки оптимистичните прогнози за намаляване на контрабандата, дотогава се налага да се предприемат по-ефективни мерки за борба с нелегалната търговия с цигари, за да се защити общественото здраве и да се възстанови законността и редът в града.