Не се качвайте на Бойнг! Смърт на бивш служител на компанията, разкриващ проблеми с безопасността, повдига въпроси около сигурността на самолетите

Не се качвайте на Бойнг! Смърт на бивш служител на компанията, разкриващ проблеми с безопасността, повдига въпроси около сигурността на самолетите

Джон Барнет, бивш служител на Бойнг, е намерен мъртъв в Южна Каролина. Той стана известен с изявленията си, които предизвикаха опасения относно производствените стандарти на компанията, в която той работил в продължение на 32 години.

През 2017 година Барнет се пенсионира и започва съдебно дело срещу бившия си работодател. В дните преди смъртта си, той е давал показания по делото, съобщава „Би Би Си“.

Барнет е трябвало да бъде подложен на допълнителен разпит на 9 март, но не се появил. Впоследствие той е бил открит мъртъв в автомобила си на паркинга на хотела, в който е отседнал. Полицията в Северен Чарлстън съобщава, че той е починал от „самонараняване“.

Джон Барнет от 2010 г. работи като мениджър по качеството в завода в Северен Чарлстън, където се произвеждат Бойнг 787 Dreamliner. Тези самолети имат поредица от технически проблеми. Последният е от преди дни, когато самолет от тази серия, пътуващ от Сидни, Австралия, до Окланд, Нова Зеландия, претърпява рязко пропадане и силно люлеене, което причинява нараняване на 50 души.

През 2019 година Барнет заявява пред „Би Би Си“, че работници умишлено са монтирали на самолетите части, които не отговарят на стандартите. Той твърди, че е открил сериозни проблеми и в кислородните системи, като посочва, че в случай на необходимост, е много вероятно всяка четвърта кислородна маска да не работи. Той също така заявява, че безопасността е била пренебрегната.

Барнет казва, че е предупреждавал мениджърите за своите опасения, но не са предприети никакви действия. От „Бойнг“ отричат твърденията му, но когато Федералната авиационна администрация започва проверка, голяма част от неговите твърдения се оказват верни.

Смъртта на Барнет идва в момент, когато компанията е подложена на интензивен контрол поради повтарящи се пропуски в безопасността и е изправена пред множество правителствени разследвания. През изминалия уикенд „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ е започнало наказателно разследване на инцидент от 5 януари, при който Бойнг на компанията „Аляска Еърлайнс“ претърпя загуба на фюзелажен панел и прозорец след излитането си, вследствие на липсващи болтове.