Насладете се на барбекюта с умереност: Какъв алкохол е най-подходящ?

Насладете се на барбекюта с умереност: Какъв алкохол е най-подходящ?

Със започването на празничния сезон идва времето за барбекюта, които непременно са асоциирани с приятни моменти с приятели и семейство. Но как можем да се насладим на вкусната храна, като в същото време се грижим за нашето здраве? Гастроентеролозите предлагат оптималният алкохолен придружител към барбекюто да бъде една чаша вино, предпочитано сухо червено.

Според експертите, оптималната доза за придружаване на една порция скара (шишче, кюфте или кебапче) в разумна доза (100-150 грама) е приблизително 110 милилитра вино. Консумирането на повече алкохол може да предизвика вреда на организма, особено за хора с уролитиаза или подагра. Богатата комбинация от протеинови храни и алкохол може да доведе до обостряне и болки в ставите, като пристъпите на бъбречна колика се влошават.

Експертът препоръчва също така, че чашите вино на барбекюто трябва да се смесват с безалкохолни напитки. Най-добре е да използвате чиста питейна вода за тези цели. Това не само подобрява последствията от евентуалния махмурлук, но и помага за хидратацията на организма.

Запомнете, умереността е ключът към здравословно наслаждаване на барбекюто. Внимавайте с количеството на консумирания алкохол и се наслаждавайте на храната и компанията на приятели и семейство.