НАСА обяви планиран полет до луна на Юпитер, ще търси извънземен живот

НАСА обяви планиран полет до луна на Юпитер, ще търси извънземен живот

Американската космическа агенция (АСА) планира да изпрати „съобщение в бутилка“ до Юпитер по-късно тази година, като част от мисията си да открие извънземен живот на луните на газовия гигант.

Космическият кораб Europa Clipper на агенцията ще излети към луната на Юпитер, Европа, от космическата станция Кенеди във Флорида през октомври, изпращайки постоянен поток от 2,6 милиона звукови вълни, произнасящи имена на хора.

На Europa Clipper ще са нужни почти шест години, за да измине пътуването до луната на Юпитер, с очаквано време на пристигане през април 2030 г.

Космическият кораб ще обиколи Юпитер и ще направи 49 близки облитания на Европа, за да намери доказателства, че под ледената му кора има океан с два пъти по-голям обем от всички океани на Земята взети заедно.

Мисията на космическия кораб е да определи, дали луната има условия под своята ледена повърхност, които биха могли да поддържат живот и да помогнат на учените да разберат по-добре астробиологичния потенциал за обитаеми светове извън нашата планета.