Напрежение сред партиите: Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ пред провал, ще има ли предсрочни избори

Напрежение сред партиите: Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ пред провал, ще има ли предсрочни избори

Напрежението сред политическите партии в България се задълбочава преди консултациите с президента, като преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ не успяват да постигнат съгласие. Въпреки усилията на Мария Габриел, която води разговорите в отсъствието на Бойко Борисов, напрежението продължава да се влошава.

Според информация от източници в сектора на дясната политика, Габриел се намира пред нервен срив поради сложната ситуация, в която преговорите се движат „две напред – едно назад“. Напрежението също така засяга и отношенията между Габриел и Борисов, като се подчертава, че техните виждания за развитието на преговорния процес  не съвпадат напълно.

Габриел е поставила целия  си ангажимент в постигането на правителствено споразумение, тъй като за нея е от съществено значение да реализира премиерския пост. Въпреки това, се съобщава, че Борисов е все по-недоволен от поведението на ПП-ДБ и може да насочи ГЕРБ-СДС към предсрочни избори, които се очаква да са в негова полза.

Информации от запознати източници показват, че Борисов вече е разработил „план Б“ за случай, че преговорите се провалят, и може да се отиде  към предсрочни избори. Габриел, от своя страна, предпочита да не рискува да бъде премиер само за кратък период, но и този възможен мандат е примамлив за нейните амбиции.

Въпреки позитивните обръщения на Борисов към Габриел, той  се съмнява в успеха на коалицията. Ако преговорите не успеят, Габриел няма да бъде в печеливша позиция.