НАП започва кампания срещу ресторантьори, стартира акция „Укрити данъци“

НАП започва кампания срещу ресторантьори, стартира акция „Укрити данъци“

Приходната агенция на България обяви стартирането на нова акция, насочена към ресторантьорите, които укриват данъци. Това идва във време, когато доклад на Световната банка отбелязва, че по-ниската ставка за ДДС в определени отрасли, включително ресторантите, води до загуби за държавния бюджет.

Боряна Жилова, заместник-изпълнителен директор на НАП, подчерта необходимостта от тази кампания, като посочи, че някои ресторантьори реализират сериозен оборот, но не го декларират, което води до несъответствие в данъчните плащания.

Принудителното изземане на оборота в касите на определени заведения е мярка, която агенцията прилага след отказ от сътрудничество от страна на някои ресторантьори. Това вече е довело до сътрудничество от страна на някои ресторанти, макар че други са се опитали да избягат от проверките.

В същото време Българската асоциация на заведенията коментира, че действията на НАП са тенденциозни и създават негативно впечатление за бранша. Те не са съгласни и със заключението на Световната банка, че по-ниската ставка за ДДС вреди на бюджета, твърдейки, че общите вноски са в паритет спрямо предишните години.

От Финансовото министерство обаче отбелязват, че становището на Световната банка не посочва слаба събираемост на НАП, а по-скоро подчертава необходимостта от реформи във финансовия сектор и борба с негативната демографска тенденция.