НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения

НАП Бургас възстанови над 3 млн. лв. надвнесен данък на близо 5 000 бургазлии, ползвали данъчни облекчения

Над 3 200 000 лева са възстановени от началото на годината от НАП Бургас на 4818 лица от Бургаска област, ползвали различни видове данъчни облекчения, предимно данъчни облекчения за деца. От приходното ведомство в морския град отчитат висок ръст на желаещите да ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, което е свързано със значителното увеличение на техните размери.

Хиляди са тези, които вече са получили възстановения си данък след подаване на декларация до работодателя по основен трудов договор в края на миналата година. От НАП Бургас напомнят, че който не е направил това по този начин, може да ползва данъчно облекчение за деца и чрез подаване на годишна данъчна декларация.

Това обаче трябва да стане не по-късно от 30 април 2024 г., когато изтича крайният срок на данъчната кампания за обявяване на доходите за 2023 година и заплащане на дължимите данъци. Паричните суми се възстановяват след проверка от приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.

За да ползва данъчните облекчения физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2023 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП Бургас.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 6000 лв. за едно дете, 12 000 лв. за две деца и 18 000 лв. за три и повече деца, като родителите получават съответно до 600 лв. за едно дете, до 1200 лв. за две и до 1800 лв. за три и повече деца. Нови, по-високи данъчни облекчения ползват и родителите на деца с увреждания.

За отглеждане на едно дете с увреждания облекчението от годишната данъчна основа е в размер на 12 000 лв., като сумата за получаване е до 1200 лв. Облекчението се определя според броя на децата с увреждания и няма ограничения за максималния му размер – например за две деца с увреждания размерът на облекчението ще бъде 24 000 лв. (сума за получаване до 2400 лв.)

Родителите на деца с 50 и с над 50 % увреждания имат право да ползват и двете данъчни облекчения. Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

От НАП съветват гражданите, които притежават персонален идентификационен код, да ползват данъчното облекчение за деца чрез предварително попълнената декларация за облагане на доходите, достъпна в Портала за е-услуги на НАП , а също и онлайн да проверят данъчната си сметка за задължения.

Подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и по имейл infocenter@nra.bg.