Наложоха домашен арест на шофьора убил Янита Пепелянкова, в колата на жертвата не били с предпазни колани

Наложоха домашен арест на шофьора убил Янита Пепелянкова, в колата на жертвата не били с предпазни колани

Окръжният съд в Бургас наложи мярка „домашен арест“ спрямо Атанас Андонов, който е обвинен за катастрофата, която се случи на пътя Бургас – Средец преди седмица. През инцидента загина 33-годишната Янита Пепелянкова, а майката й и двете й деца бяха настанени в болница.

Андонов е нарушил правилата за движение по пътищата и чрез непредпазливо шофиране е причинил смъртта на жената. По време на разследването стана ясно, че автомобилът на Андонов е навлязъл в лентата за насрещно движение и така е ударил другата кола.

Сестрата на обвиняемия, Антоанета Димитрова, пред журналисти сподели, че Андонов я е информирал след катастрофата, че е тръгнал да спасява две деца, но те не са били пристегнати с колани. Също така, е установено, че жертвите в другата кола  не са били с обезопаснбителни колани.

Димитрова вярва, че брат й е чист човек, с чисто минало, но е неправомерно представян в медиите и обществото.

Прокурорът по делото, Ангел Георгиев, потвърди, че двете жени и децата не са били пристегнати с колани в автомобилите си. Той поискал обвиняемият да остане в ареста, като отбеляза, че е необходима съдебно-автотехническа експертиза, за да се установи дали е имало проблем с автомобила на Андонов преди удара.

Съдът приложи мярката „домашен арест“ върху Атанас Андонов, който съжалява за случилото се и изрази съболезнования към семейството на починалата жена. Той посочи, че не се чувства толкова виновен и твърди, че е шофирал на автопилот, като след натискане на спирачка е настъпила техническа неизправност в автомобила.

Андонов има операция на сърцето и е на медикаментозно лечение, затова неговият адвокат поиска налагането на по-лека мярка за неотклонение – „парична гаранция“. Според адвоката, обвинението не е правилно, тъй като нанесените телесни повреди са само на децата, а не и на майката на починалата.

В заключение, съдът излага, че за подобно престъпление законът предвижда от 5 до 15 години затвор. Следва да бъдат проведени допълнителни разследвания и съдебно-автотехническа експертиза, преди да се вземе окончателно решение по случая.