Наглият скок на цените на лука в началото на пролетта предизвиква тревога у потребителите

Наглият скок на цените на лука в началото на пролетта предизвиква тревога у потребителите

На пазарния ден във Вършец, местните търговци и клиенти се сблъскват с рекордно високи цени на арпаджика – основен компонент за готвене и садене. В сравнение с предишни години, цената на определени сортове надхвърля 8 лева за килограм, като масово се продава между 6,50 и 9 лева за килограм.

Димитрана Гуцина, на 86 години, споделя своето безпокойство от високите цени:

„Цената на лука ми се вижда висока, защото сме с малки пенсии. Въпреки това съм си купила един килограм да си насадя, защото два лева е другият лук и той не е качествен, той е за салата, не е за готвене.“

Иво Христов, продавач, обяснява, че причините за рязкото увеличение на цената включват повишени разходи за производство, особено за изкуствени торове, както и за труда, необходим за отглеждането на арпаджик.

Според търговеца Валентин Методиев, румънските потребители се обърнали към българския лук, предизвиквайки увеличение на търсенето и, съответно, на цените.

Независимо от високите цени, някои потребители като Евгения Борисова все още се принуждават да купуват, като тя коментира:

„За садене си купих един килограм за 7,50 лева. Цената е висока, но навсякъде е такава.“

С увеличението на цените на лука, потребителите се надяват, че ситуацията ще се стабилизира скоро, особено като се има предвид неговата важност в българската кухня и селското стопанство.