МВР организира обучение за потушаване на масови безредици на военен полигон

МВР организира обучение за потушаване на масови безредици на военен полигон

Министерството на вътрешните работи (МВР) проведе тренировка по потушаване на масови безредици на военен полигон с участието на специализирани полицейски сили от градовете София, Пловдив, Варна и Бургас.

От официално съобщение на МВР се посочва, че ученията са част от постоянния процес за професионална подготовка и повишаване на капацитета на служителите на реда. Въпреки че не е ясно дали тренировката е реакция на очакванията за масови безредици или на скорошни събития, свързани с полицейско насилие по време на протести, МВР подчертава необходимостта от подобни обучения.

Занятията включваха участие на служители от сектор „Специализирани полицейски сили“ от различни дирекции на МВР, като градовете Пловдив, София, Варна и Бургас. Обучението се проведе на полигон, предоставен от Съвместното командване на специалните операции, което подчертава доброто партньорство и сътрудничество между МВР и военните.

Последните събития, свързани с полицейско насилие по време на протестите, предизвикаха временна комисия в парламента, която обаче приключи с доклад за необходимостта от обновяване на законодателството. Въпреки това, МВР настоява, че подобни обучения са от съществено значение за поддържането на професионалните умения на служителите на реда.