МВР министърът в оставка Калин Стоянов: Засилва се полицейското присъствие в центъра на София след инциденти със сбивания

МВР министърът в оставка Калин Стоянов: Засилва се полицейското присъствие в центъра на София след инциденти със сбивания

Министърът на вътрешните работи в оставка, Калин Стоянов, обяви, че се предприемат необходимите мерки за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите след последните инциденти със сбивания в центъра на града. Полицейското присъствие в централната градска част на София и други райони ще бъде засилено, особено около места, където се събират лица с различни произходи. Това бе обявено след среща между министъра на вътрешните работи и столичния кмет, Васил Терзиев, както и представители на браншови организации на заведенията.

Стоянов посочи, че допълнителните полицейски сили са насочени не само към центъра на града, но и около центровете за настаняване на бежанци, които в момента се охраняват от частна фирма. Той съобщи и за законодателни промени, които ще позволят назначаването на нови служители в „Гранична полиция“ и допълнителни полицаи за охраната на центровете за настаняване.

Кметът на София, Васил Терзиев, подчерта необходимостта от синхронизиране на действията между общината и министерството на вътрешните работи. Той заяви, че проблемът не се ограничава само до мигрантите, но включва и български младежи и чуждестранни туристи, които създават нарушения на обществения ред.

В контекста на видеонаблюдението в столицата, Терзиев отбеляза наличието на около 3800 камери, интегрирани в системата на МВР, като подчерта намерението за увеличаване на техния брой.

Председателят на Българската асоциация на заведенията, Ричард Алибегов, коментира, че браншът изразява нуждата от сигурност за служителите и туристите. Той подчерта важността да не се стига до обобщения относно поведението на мигрантите, като отбеляза, че проблемът се отнася и до български граждани. Алибегов съобщи и за намаляване на продажбата на наркотици в заведенията, като посочи проведени срещи с МВР.

Главният секретар на МВР, Живко Коцев, допълни, че полицейското присъствие ще бъде увеличено и в парковете на столицата.