МОК Забранява руските и беларуските спортисти да участват в парада на спортистите на Олимпийските игри в Париж 2024

МОК Забранява руските и беларуските спортисти да участват в парада на спортистите на Олимпийските игри в Париж 2024

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че руските и беларуските спортисти няма да участват в парада на нациите по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024. Това беше заявено от Джеймс Маклауд, директор на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК.

Според Маклауд, руските и беларуските спортисти няма да бъдат представени в парада на спортистите, но ще имат възможност да присъстват на церемонията по откриването на Игрите. Също така, медалите на състезателите от двете държави няма да се вземат предвид в генералното класиране по отличия на Олимпийските игри в Париж.

Въпреки това МОК няма да изисква от руските и беларуските спортисти да подписват документ, осъждащ специалната военна операция в Украйна. Маклауд поясни, че спортистите от тези две държави няма да бъдат поставяни под допълнителни условия за участие, освен тези, които са общи за всички участници.

Според Маклауд максимално 55 руски и 28 беларуски състезатели могат да се класират за Олимпийските игри в Париж, като до момента има 12 спортисти с руски паспорти и 7 от Беларус, които вече имат квоти за участие. Очаква се още 36 неутрални спортисти с руски паспорти и 22 с беларуски паспорти да имат шанс за квоти.

Маклауд заключи, че МОК призовава всички спортисти, които отиват на Игрите в Париж, да се съгласят с мирната мисия на Олимпийското движение, като това се прилага за всички участници и акредитирани лица.