Митрополит Николай от Пловдив отказва кандидатура за патриаршеския престол, предвижда нападки срещу Църквата

Митрополит Николай от Пловдив отказва кандидатура за патриаршеския престол, предвижда нападки срещу Църквата

Митрополит Николай от Пловдив обяви решението си да не участва, като кандидат за патриаршеския престол в процедурите на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия.

Обявлението му беше публикувано преди избора на наместник-председател на Синода, който ще бъде отговорен за избора на нов патриарх в рамките на следващите четири месеца.

Митрополит Николай предвижда нападки срещу Църквата и изразява убеждението си, че става въпрос за омраза към Светата Православна Църква и за война срещу вярата. Въпреки това, той изразява увереност в победата на Църквата, като цитира библейския текст: „портите адови няма да й надделеят“.

Митрополит Николай също така посочва, че основната агресия срещу избора на следващия патриарх е насочена срещу него самия.

Това обръщение и отказът на митрополит Николай от участие като кандидат ден преди изборът на наместник-председател на Синода оставят отворена възможност за избор на нов патриарх сред останалите осем митрополити, като се очакват още откази.

Ситуацията подчертава възможните напрежения и дискусии в Българската Православна Църква по отношение на избора на нов патриарх.