Министърът на правосъдието започва проверка на нотариус за съмнителни сделки със земи в Пазарджишко свързани с Гинка Върбакова

Министърът на правосъдието започва проверка на нотариус за съмнителни сделки със земи в Пазарджишко свързани с Гинка Върбакова

Министърът на правосъдието, Атанас Славов, обяви, че е започната проверка за действия на нотариус във връзка със съмнително прехвърляне на земи в Пазарджишко, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Проверката е реакция на медийни публикации и разследване на „Свободна Европа“, което разкри схема за присвояване на земеделски земи в района на селата Априлци и Сбор чрез издаване на документи за собственост от един и същ нотариус.

Процесът включва използването на различни свидетели, които получават документи за собственост, а след това земите се придобиват от фирма на Гинка Върбакова и се покриват със соларни панели. Славов подчерта, че същата фирма е била обект на разследване и през 2019 година за сделки с община Пазарджик, свързани с изграждането на фотоволтаичен парк.

Депутатът от „Възраждане“, Стоян Таслаков, който зададе въпроса към министъра, препоръча сигналът да бъде изпратен и към прокуратурата, тъй като се предполага наличието на систематични нередности и системен интерес на фирмата в района и землището на община Пазарджик.