Министърът на финансите обяви: Няма повишаване на данъците, но ще се промени начинът на изчисление на таксата смет

Министърът на финансите обяви: Няма повишаване на данъците, но ще се промени начинът на изчисление на таксата смет

Министърът на финансите, Асен Василев, обяви на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България, че няма да има повишаване на данъците, но ще се промени начинът, по който се изчислява таксата смет. Това обещание идва след разисквания за фискална децентрализация и въвеждане на нови мерки за подкрепа на общините.

По думите на министъра, правителството е предприело редица инициативи, включително увеличаване на инвестиционната програма и капиталовата помощ към общините. Освен това, част от данъците ще бъдат пренасочени към патентен данък за малките ресторанти, като се планира провеждане на анализ за последиците от тази мярка в края на годината.

Министърът призова за обсъждане на идеи за фискална децентрализация и посочи възможността за български и чуждестранни инвеститори да се възползват от държавна помощ за капиталови разходи до 50%. Въпреки тези промени, Василев увери, че няма да има увеличаване на данъците, а само промяна в начина, по който се изчислява таксата смет.