Маша отива в запаса! Нова фаворитка на Путин предизвиква напрежение, сменя пияната Захарова на поста говорител /Снимки/

Маша отива в запаса! Нова фаворитка на Путин предизвиква напрежение, сменя пияната Захарова на поста говорител /Снимки/

Министерството на външните работи на Русия се намира под огромно напрежение, след като в правителствените среди се появи информация за предстоящата смяна на говорителката на външното министерство Мария Захарова с нова фаворитка на президента Путин – Екатерина Мизулина. Тази тема вече се коментира широко както в руските медии, така и в дипломатически кръгове.

Палавата Маша Захарова отива в запаса

Причините за напрежението са множество. От една страна, предстоящата смяна на Мария Захарова, която е близък сътрудник на външния министър Сергей Лавров, може да предизвика сериозни трусове във върховете на властта в Кремъл. Захарова е известна с остри и агресивни коментари, които понякога са предизвикани и от консумация на алкохол. Тя е била също толкова контроверзна, колкото и влиятелна фигура в руската дипломация.

От друга страна, назначаването на Екатерина Мизулина като нова говорителка предизвиква смесени реакции. Мизулина се изявява като лидер на „Лига за безопасност в интернет“ и активистка за защита на децата, пострадали от домашно насилие. Тя е привлекателна фигура и се е възползвала от вниманието на президента Путин, като му представяла доклади за ситуацията в региона на Далечния Изток.

Въпреки това, в дипломатическите кръгове в Москва се разнасят слухове за възможната двойна агентура на Мизулина – тя да работи както за британските, така и за руските служби. Тези спекулации са допълнителен фактор, който допълнително усложнява ситуацията.

Смяната на говорителя на Министерството на външните работи на Русия обаче не е само дипломатическо събитие. Тя може да има и политически и стратегически последици както вътрешно в страната, така и на международно ниво. Остава да се види какви ще бъдат окончателните решения и какви ще бъдат техните последици за руската външна политика и за отношенията на Русия с нейните съседи и международната общност.