Магнитни бури – учените обясняват дали могат да повлияят на човешкото здраве

Магнитни бури – учените обясняват дали могат да повлияят на човешкото здраве

Дали големите емисии на слънчева радиация могат да повлияят на здравето все още е предмет на спорове между учените.

 

Слънцето е масивна магнитна звезда, която ни дава светлина и топлина, помага ни да отглеждаме култури и ни позволява да улавяме така необходимите лъчи през лятото. То обаче понякога предизвиква слънчеви изригвания, които могат да повредят машини и технологии. А дали тези магнитни бури имат вредно въздействие върху хората все още не е доказано, обяснява Аманда Макмилан в статия за Health.

 

Какво представляват слънчевите изригвания?

Когато енергията, съхранявана в магнитните полета на Слънцето, внезапно се освободи, могат да възникнат огромни експлозии. Тези експлозии се наричат ​​слънчеви изригвания. Те произвеждат внезапни и интензивни изблици на светлина, изпращайки високоенергийни частици и изблици на ултравиолетови лъчи в космоса. Частиците могат да достигнат Земята за часове или дни, създавайки магнитни бури  в земната атмосфера, които могат да продължат с дни.

 

Известно е, че огнищата се причиняват от :

 

  • Радиационни бури в горните слоеве на атмосферата
  • Прекъсвания на радиото по света
  • Експлозии на трансформатори
  • Широко разпространени прекъсвания на мобилните комуникации

Те могат също така да причинят колебания в магнитните полета, когато достигнат повърхността на Земята.

 

„Ще им отнеме няколко дни, за да стигнат дотук, но когато стигнат, те ще могат да взаимодействат с нашата магнитосфера“, казва Дейл Гари , доктор, почетен професор по физика в Центъра за слънчево-земни изследвания Изследване в Технологичния институт на Ню Джърси. „Това може да доведе до създаване на токове в нашите електропроводи и когато това се случи, трансформаторите могат да експлодират или да настъпи прекъсване на тока.“

Магнитни бури и човешкото здраве

Поради горните явления някои се чудят дали слънчевите изригвания могат да навредят на човешкото здраве. Някои хора съобщават, че се чувстват зле или имат главоболие след слънчеви изригвания, но практически нито едно проучване не е открило такава връзка. С други думи, от здравна гледна точка няма нужда да се тревожите за магнитните бури.

 

„Вредната радиация от изригването не може да премине през земната атмосфера и да засегне физически хората на Земята“, се казва в изявление на НАСА от 2017 г. „Въпреки това, ако са достатъчно интензивни, те могат да нарушат атмосферата в слоя, през който преминават GPS и комуникационните сигнали.“

 

Д-р Гари се съгласи с изявлението на НАСА: „Има потенциални последици за здравето за всеки, изложен на тази високоенергийна радиация, но ние всъщност сме защитени, защото тези лъчи и частици се абсорбират от нашата атмосфера.“ Радиацията от слънчеви събития като слънчеви изригвания се среща естествено в околната среда, но не представлява ежедневна заплаха за човешкото здраве.

 

Хората в самолети, летящи на голяма надморска височина над полюсите, може да са изложени на повишен риск от излагане на тази радиация, каза д-р Гари. Понякога маршрутите на полетите се променят по време на периоди на необичайна слънчева активност.

Всеки на Земята, добавя д-р Гари, няма за какво да се тревожи, освен за потенциални проблеми с безопасността в случай на прекъсване на захранването. Например прекъсванията на GPS и светофарите могат да доведат до опасно шофиране, а болниците теоретично могат да загубят достъп до медицински данни.

 

Влияние на слънчевата активност върху човешкото здраве

Не всички са убедени, че слънчевите изригвания са напълно безвредни. Областта на науката, посветена на изследването на връзката между човешкото здраве и слънчевата активност, се нарича хелиобиология. Някои учени твърдят, че връзката може да е отрицателна.

Едно проучване казва, че промените в слънчевата и геомагнитната среда могат да бъдат причинени от различни здравословни проблеми, включително:

 

  • Промени в кръвния поток
  • Сърдечна аритмия
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Епилептични припадъци
  • Високо кръвно налягане
  • Повишена смъртност от миокарден инфаркт

Д-р Гари поставя под въпрос връзката между слънчевите изригвания и човешкото здраве. „Разликата в магнитното поле, за която говорим, е наистина малка. Ако мислите за магнитното поле, което кара стрелката на вашия компас да сочи на север, говорим за 10% от тази промяна“, обяснява той. Нашата гигантска енергийна мрежа усилва тези малки промени, но е малко вероятно те да засегнат отделно човешко тяло.

 

Заключение

Слънчевите изригвания са резултат от слънчеви експлозии, които могат да бъдат достатъчно силни, за да причинят механични и технологични проблеми на Земята. Хората казват, че изпитват здравословни проблеми поради този тип слънчева активност и учените предполагат, че слънчевите изригвания могат да повлияят на човешкото здраве.

Вижте и графика на магнитните бури за м. Февруари 2024.