Лекари от УМБАЛ Бургас и полицаи даряват кръв за непознати в нужда /Снимки/

Лекари от УМБАЛ Бургас и полицаи даряват кръв за непознати в нужда /Снимки/

Лекари от УМБАЛ Бургас и полицаи даряват днес кръв за непознати хора в нужда. В акцията, организирана от бургаската болница, само до обяд се включиха около 30 безвъзмездни кръводарители.
Първи дадоха пример старши комисар Емил Павлов – директор на областната дирекция на МВР и д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. Към тях се присъединиха млади лекари от болницата и служители от различни звена в органите  на реда.
Акцията се организира от лекарите на УМБАЛ Бургас, които даряват кръв за свои пациенти. Извън спешните случаи, за които обикновено се мобилизират близки и приятели, в болницата постоянно има нуждаещи се от регулярно кръвопреливане. Това са пациенти със заболявания на кръвта – напр. таласемия, възрастни хора с анемии.
Само таласемиците в региона са над 30 души и техният живот зависи от ежемесечното кръвопреливане. И в момента в УМБАЛ Бургас се лекуват възрастни и самотни хора с нисък хемоглобин, които нямат близки и за тях няма кой да дари кръв.
„Включихме се в акцията, защото кръвта спасява живот. Не бива да чакаме да се случи инцидент, или здравословен проблем с наш близък, за да станем дарители. Ако всеки здрав човек дарява кръв поне два пъти в годината, призивите за търсене на дарители от отчаяни близки ще останат в миналото и кръв ще има достатъчно“, бе най-честият мотив, споделен днес от дарителите.
Всички споделиха, че това не е първият път, в който даряват, правят го редовно и не само по време на акции.
В края на месеца предстои кръводарители да станат и тазгодишните бургаски абитуриенти. Училища вече дадоха заявка за включване в инициативата на бургаската болница „Това не си го правил“, предназначена специално за навършилите пълнолетие.