Кои сте вие бе, кретени?! Открити мъртви редки птици в Западна Странджа, подозрения за отравяне

Кои сте вие бе, кретени?! Открити мъртви редки птици в Западна Странджа, подозрения за отравяне

В Западна Странджа бяха открити мъртви животни, включително редки видове птици, предизвиквайки загриженост в общността за запазването на природното богатство. Общо 14 животни, сред които два царски орела, морски орел, три мишелова и чакали, бяха открити безжизнени и откарани за изследване в спасителния център „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

Д-р Христина Клисурова от центъра заяви, че животните са били отровени в размножителен период и са от защитени видове. Тя сподели, че подобни случаи се наблюдават за втори път и че водят следствие по случая. Аутопсия е била извършена, а отровата вероятно е произлязла от пестициди, използвани в селското стопанство.

Д-р Стефка Димитрова, координатор на изследването, добави, че проби са взети и изпратени за анализ в токсикологична лаборатория. Тя призова за повишено внимание към употребата на пестициди и тяхното въздействие върху околната среда.

Тези инциденти подчертават важността на устойчивото съществуване между човека и природата, както и необходимостта от по-строги мерки за защита на биологичното разнообразие.