Кметът Тихомир Янакиев: Община Созопол предоставя терен за строеж на социални жилища в помощ на нуждаещите се жители на Равадиново

Кметът Тихомир Янакиев: Община Созопол предоставя терен за строеж на социални жилища в помощ на нуждаещите се жители на Равадиново

Община Созопол обяви, че подготвя терен от 8 декара, на който ще бъдат обособени около 16 парцела, предназначени за отдаване с отстъпено право на строеж на нуждаещи се жители на Равадиново. Тази информация бе представена от кмета на общината, Тихомир Янакиев, по време на среща с местните жители, която бе организирана от администрацията.

Изборът на терена следва след детайлен  анализ на общинската собственост, извършен през 2023 година. Според кмета Янакиев, този ход е част от инициативата на общината да предостави подпомагане на социално слабите семейства.

Предвидената инициатива обаче породи контроверсии, особено от кмета на Равадиново, Иван Пазвантов, който изрази недоволство от плановете на общината. Той предложи алтернативния вариант да се използва друг парцел за разделяне и отделяне на по-малки парцели за социално слабите семейства.

Отговаряйки на критиките, кметът Янакиев и заместник-кметът Андрей Николов обясниха, че проведената проверка показала, че целият имот, предназначен за инициативата, се ползва без правно основание от частно лице.

Допълнително, по време на срещата в Равадиново, директорът на Общинско горско предприятие, Илия Янгьозов, заяви, че в склада на общината ще се режат и цепят дървата, които се отпускат на социално слаби граждани на по-ниска цена от пазарната.

Това променя начина на доставка на дърва в Созопол и Черноморец, като вече ще се осъществява на тон, вместо на метровки на куб. м. Този подход ще спести шума от рязането, ще намали образуването на отпадъци и ще предотврати повреждането на тротоарите.

Жителите на Равадиново също ще имат възможност да се възползват от тази услуга, посочиха от община Созопол.