Кметът на Сандански осъди МВР-Благоевград за незаконен арест, броят му 10 хилядарки

Кметът на Сандански осъди МВР-Благоевград за незаконен арест, броят му 10 хилядарки

Кметът на Сандански, Атанас Стоянов, спечели дело  на първа инстанция да получи обезщетение в размер на 10 000 лв. от ОД на МВР – Благоевград за претърпени неимуществени вреди от незаконен арест. Решението е на Административният съд в Благоевград, съобщават от там.

През 14 ноември 2021 година, по време на изборите за президент и парламент, Стоянов бе задържан за 24 часа. Той бе спрян с колата си в края на изборния ден в с. Ново Делчево, като при претърсване в колата му бе намерен плик със списъци, имена на хора, населени места и цифри, както и сума от 2240 лв.

След като бе задържан до 24 часа, той бе освободен без обвинение. Тогава той беше категоричен, че пликът не е негов и му е подхвърлен в колата с цел политическо дискредитиране. Много хора бяха разпитани, но никой не уличи кмета в някакво престъпление.

Съдът отмени заповедта за 24-часово задържане като незаконна, а тогава Стоянов поиска обезщетение от МВР за претърпените морални вреди. Той посочи, че след ареста се затворил в себе си, притеснен за авторитета, който е градил пред съгражданите си, и изпитвал реален страх от последваща репресия за нещо, което не е извършил.

Съдия Стоянка Пишиева мотивира решението си, че кметът е преживял психически страдания и е претърпял скандално сътресение в  репутация, което е уронило неговия авторитет, чест, достойнство и добро име.

Така, кметът на Сандански ще получи обезщетение в размер на 10 000 лв. от ОД на МВР – Благоевград.