Как жените на различни възрасти виждат идеалния мъж

Как жените на различни възрасти виждат идеалния мъж

Как жените виждат идеалния партньор? Този въпрос озадачава мъжете от векове.

В онлайн проучване на учени от университета в Гьотинген, дамите били помолени да оценят колко важни са за тях различните качества на партньора.

Анкетирани били 20 000 самотни жени на различна възраст.

Резултатите от проучването показват, че противно на общоприетото схващане, повечето предпочитания при избора на партньор сред жените на различна възраст не се различават много едно от друго.

Оказва се, че любовта не е напълно неостаряваща; тя има своите нюанси“, казва Лора Боцет, водещ автор на изследването.

 

Идеалният мъж според младите жени

  • Атрактивен
  • Финансово обезпечен
  • Любезен и отзивчив
  • 5 години по-голям
  • Иска да стане баща

В изследването си учените проучили и връзката между възрастта и предпочитанията при избора на партньор. Те анкетирали 20 000 самотни жени на възраст от 18 до 67 години от близо 150 държави.

По-голямата част (17 000) от участниците били хетеросексуални.

Те трябвало да оценят колко важни са за тях различните качества на партньора като привлекателност, любезност и отзивчивост, финансова сигурност и успех, образование и интелигентност.

Участниците също така били помолени да посочат най-младата и най-старата възраст, на която биха желали да имат романтичен партньор.

Анализът на резултатите показал, че повечето предпочитания за партньор, включително за мил и отзивчив такъв, се оказват винаги важни, независимо от възрастта.

Учените обаче са открили връзка между възрастта и някои специфични предпочитания.

Идеалният мъж според възрастните жени

  • Атрактивен
  • Финансово обезпечен
  • Любезен и отзивчив
  • 5 години по-голям или 15 години по-млад
  • Уверен и напорист

По-възрастните дами предпочитат мъже, които са уверени и настоятелни, но също така приемат по-широк възрастов диапазон, особено по-млади мъже.

Оказало се също, че до 40-годишна възраст жените са готови да се срещат със седем години по-млади мъже, а от 40 до 60-годишна възраст – с 15 години по-млади.

В същото време по-младите жени по-често предпочитат мъже, които искат да станат бащи.

 

„Това, което беше особено интересно за нас, беше, че за хетеросексуалните жени под 28 години, важността на идеалния партньор, който иска да бъде или стане баща, остава еднакво висока, а след това намаля“, казва г-жа Боцет.

 

Въз основа на предишни изследвания на биологичния часовник учените очаквали по-късен спад, а именно между 40 и 50-годишна възраст, когато жените достигат края на своята репродуктивна фаза.

Този неочакван по-ранен спад може да се дължи на промени в житейските планове: по-младите жени преразглеждат брачните си цели, докато по-възрастните, които вече имат деца, дават приоритет на други аспекти на своите взаимоотношения“, обясняват учените в своето проучване, публикувано в списанието Human Nature.

 

Като цяло резултатите сочат, че възрастта на жената е свързана с определени аспекти на желания от нея партньор.

 

„Тези констатации са много вълнуващи, защото оспорват общоприетата мъдрост за това как възрастта е свързана с начина, по който жените си представят своя мечтан партньор“, коментира г-жа Боцет.

Какви са петте етапа на връзката и как влияят на тялото?

Психолозите твърдят, че има пет етапа на любовта – пеперуди в стомаха, меден месец, асимилация, честност и стабилност.

 

Всеки от тези етапи има различно въздействие върху нашата психика и здраве, установиха изследователите на eHarmony в проучване от 2014 г.

Пеперуди в стомаха

Този етап се характеризира с интензивна любов и сексуално привличане. Симптомите, докладвани от двойките, включват загуба на тегло (30%) и липса на продуктивност (39%).

Според биологичните данни, в ранния етап на запознанството, както мъжете, така и жените произвеждат повече полови хормони – тестостерон и естроген.

В резултат на това повече от половината – 56 процента, съобщават за повишаване на либидото си.

 

Меден месец

Докато първоначалното привличане отстъпва място на опознаването, етапът на медения месец преминава и двойката започва да изгражда връзката си.

Около три процента от британците във връзка в момента са във втори етап, според проучване на eHarmony.

Тялото освобождава неврохимикали, наречени моноамини, които ускоряват сърдечната честота, предизвикват силно чувство на удоволствие и имитират ефектите на лекарства от клас А.

Биологичният ефект кулминира в усещане за „щастливо безпокойство“, при което хората не могат да мислят за нищо друго освен за своята процъфтяваща връзка.

Четиридесет и четири процента от участниците в проучването съобщават за липса на сън, а 29 процента – за лошо внимание.

 

Асимилация

След като партньорът определи дали другият човек е „правилен“, третият етап ги принуждава да се запитат дали самата „връзка“ е правилна.

Въпросите за бъдещето на един съюз и определянето на граници в една връзка могат да доведат до повишени нива на стрес, както съобщават 27 процента от участниците в проучването.

 

Честност

Третият етап се комбинира с четвъртия, когато хората се отварят, показвайки „истинските себе си“ и за първи път има реално повишаване на нивата на стрес и тревожност.

Този етап е свързан с концепцията за това как всички ние обличаме най-добрите си лица, чрез социалните медии ние редактираме живота си и снимките си, за да изглежда, че всичко е наред, каза психологът д-р Линда Пападопулос, която помага в провеждането на проучването, пред MailOnline.

Пълното разкриване води до чувство на съмнение и повишена уязвимост при 15 процента от участниците.

 

Стабилност

Ако една двойка е успяла да оцелее в емоционалното влакче на първите четири етапа, тогава петият и последен етап, стабилността, носи със себе си повишени нива на доверие и интимност.

Според eHarmony 50% от анкетираните са достигнали този етап, а 23% съобщават, че се чувстват по-щастливи в резултат на това.

Биологично, вазопресинът, мощен хормон, отделян от мъжете и жените по време на оргазъм, засилва чувството на привързаност.

А окситоцинът, отделен по време на раждането, задълбочава чувството на привързаност.

Това е мястото, където виждаме истинското ниво на удовлетворение“, казва д-р Пападополус пред MailOnline.

„Открихме, че тялото отделя прекрасни хормони, които помагат на двойките да се сближат. Отбелязахме истинско усещане за връзка и усещане за „ти имаш моя гръб и аз имам твоя“.