Как да разберете, че имате диабет – 6 основни признака

Как да разберете, че имате диабет – 6 основни признака

Един милион души в Англия имат недиагностициран диабет тип 2, разкриха нови данни.

По-рано тази седмица Службата за национална статистика (ONS) разкри, че много повече хора, живеещи в Англия – може би пет милиона – също са изложени на риск от развитие на диабет тип 2.

 

ONS базира данните на информация, включително тестове за кръвна захар, събрани от 26 751 възрастни, които са участвали в годишното национално здравно проучване за Англия.

 

Диабет тип 2 възниква, когато нивото на захарта, известно като глюкоза, в кръвта стане твърде високо. Това предполага опасни усложнения.

 

За щастие, разпознаването на това състояние и контролирането на нивата на кръвната захар чрез здравословен начин на живот може да помогне за предотвратяване на тази заплаха.

 

Диабет тип 2 възниква, когато нивото на захарта, известно като глюкоза, в кръвта стане твърде високо.

 

Елизабет Уол, диетолог, препоръчва да се обърне внимание на следните ключови симптоми:

 

  • Често уриниране
  • Чувство на силна жажда и умора
  • Необяснима загуба на тегло
  • Порязванията или раните заздравяват бавно
  • Замъглено зрение
  • Чести атаки на млечница

Трябва да посетите вашия личен лекар, ако имате симптоми, които предполагат диабет тип 2.

 

Диетологът обясни, че има комбинация от фактори, които могат да увеличат риска от развитие на това състояние. Уол каза: „Затлъстяването може да увеличи риска от развитие на тип 2, тъй като може да причини инсулинова резистентност, но самото затлъстяване не означава, че болестта ще се развие“.

 

„Възрастта и генетиката също могат да играят роля за увеличаване на риска, тъй като хората от чернокожи и азиатски произход са склонни да бъдат изложени на риск в по-млада възраст и шансовете ви се увеличават, когато остареете.

 

„Също така често се вижда, че ако единият родител има диабет, детето също може да го има.“

 

В светлината на новите данни от ONS, Сиара Липшиц, диетолог в OptimallyMe, предупреждава, че всички ние трябва да бъдем „по-активни в подобряването и разбирането на нашето здраве“.

 

Липшиц казва: „Тези резултати трябва да служат като сигнал за събуждане за всички. Шокиращо е, но фактът, че такъв значителен брой хора несъзнателно са изложени на риск, показва проблем в нашата здравна система: пропастта между болестта и диагнозата.“

 

„Много от нас също така не знаят как диетата ни влияе на здравето ни или че можете да имате диабет, дори ако имате по-нисък ИТМ или талията. Индивидуалният подход към за собственото ни здраве, а не универсалните здравни съвети, е жизненоважен.“