Как да разбера, че имам дефицит на витамин D, B12 и желязо – основните симптоми

Как да разбера, че имам дефицит на витамин D, B12 и желязо – основните симптоми

Изчерпателно проучване хвърли светлина върху нарастващия проблем с хоспитализациите, свързани с храненето, които са се увеличили с повече от 39 процента през последното десетилетие.

Последните данни на NHS хвърлиха светлина върху стряскащото разкритие, че повече от 800 000 пациенти са били приети в болница с недохранване и хранителни дефицити през 2022 г., подчертавайки нарастващата здравна и хранителна криза в Англия и Уелс.

 

Сред тях се открояват дефицитите на три основни хранителни вещества – желязо, витамин B12 и витамин D – поради сериозното им въздействие върху здравето и благосъстоянието.

Противно на това, което може да се предположи, този недостиг не е резултат от увеличената консумация на месо и млечни продукти, а съвпада с рязкото нарастване на продоволствената несигурност.

 

Скорошни проучвания на Food Trust показват мрачна картина на глада и пропуснатите хранения – 5,9 процента от възрастните са прекарали цял ден без да ядат поради бюджетни ограничения, 15 процента са пропуснали хранения и 21 процента от домакинствата с деца са имали хранителна несигурност.

 

И така, какви са признаците на дефицит и какво можем да направим, за да избегнем ниския прием на тези хранителни вещества в нашата диета, за да не станем част от тази тиха епидемия?

 

Желязо

През последните 20 години потреблението на желязо е намаляло с 5 процента. През последното десетилетие броят на юношите, които не отговарят на долния препоръчителен прием на хранителни вещества (LRNI), е намалял от 32 на 24 процента, докато броят на жените, които не са постигнали LRNI на желязо, се е увеличил от 27 на 25 процента, според проучване.

 

Желязото е важно за производството на хемоглобин, протеин, открит в червените кръвни клетки, който транспортира кислород в тялото. Ако нямате достатъчно желязо, няма да можете да произвеждате достатъчно здрави червени кръвни клетки и това може да доведе до състояние, наречено анемия.

 

Желязото играе важна роля в развитието и ефективността на имунната система. Адекватното количество желязо в храната помага да се осигури пролиферацията и узряването на имунните клетки, като лимфоцитите, които са необходими за борба с инфекциите. Проучването, което включва повече от 1400 души, установи, че дефицитът на желязо е независим предиктор за инфекции на дихателните пътища, като настинки, и че следоперативните инфекции, включително инфекциите на пикочните пътища, са по-чести сред хората с ниски нива на желязо.

 

Признаци на дефицит

Напукани устни, изтъняла коса, бели петна по ноктите, нацепени чупливи нокти, повтарящи се язви в устата, възпален език, студени ръце и крака, световъртеж, умора, повтарящи се настинки през зимните месеци.

 

Източници на желязо

Черен дроб, бъбреци, месо, сушени плодове, обогатени зърнени закуски, бобови растения, яйца, пълнозърнести храни като кафяв ориз, повечето тъмнолистни зелени зеленчуци.

 

Експертно мнение

Диетологът Роб Хобсън казва: „Недостигът на желязо е един от най-честите минерални дефицити. Най-усвоимата форма е хем желязото, намиращо се в месото и морските дарове, което е част от протеина. Растенията доставят желязо в нехемова форма, чието усвояване се подобрява от витамин С. Препоръчваната от ЕС доза желязо е 14 mg на ден. „Жените с тежка менструация или които се чувстват уморени през цялото време може да се възползват от кръвен тест, за да видят дали имат нужда от добавки с желязо.“

 

Витамин D

Дефицитът на витамин D е често срещан в Обединеното кралство, особено през зимните месеци, когато излагането на достатъчно слънчева светлина е ограничено. Националното проучване на диетата и храненето установи, че около един на всеки шест възрастни в Обединеното кралство има ниски нива на витамин D в кръвта. Някои популации са изложени на по-голям риск от други, като бременни и кърмещи жени, малки деца под пет години, хора над 65 години и хора с по-тъмен цвят на кожата като африканци, афро-карибци и южноазиатци.

 

Настоящите препоръки съветват всеки да обмисли приемането на добавка с витамин D от 10 микрограма дневно от октомври до март, за да се избегне дефицит и да се поддържат костите и мускулите здрави. Витамин D се предлага в различни форми.

 

Дефицитът на витамин D е свързан с намалена минерализация на костите и заболявания на костното изтъняване/деформация като рахит при деца и остеопения и остеопороза при възрастни. Витамин D е от съществено значение за усвояването на калций в костите, за да ги поддържа здрави. Това е особено важно за деца и юноши, тъй като те развиват основата на костната плътност на тази възраст.

 

Признаци на дефицит

Рахит (при деца), болки в костите, мускулни болки, остеомалация (омекване на костите при възрастни), повишена чувствителност към болка, изтръпване на ръцете и краката, мускулни крампи, депресия.

 

Източници на витамин D

Най-богатият източник на витамин D3 е мазната риба (сьомга, скумрия, херинга, сардини). Някои количества се намират и в яйцата, млечните продукти, месото и обогатените храни. Гъбите, изложени на ултравиолетова светлина, съдържат малки количества витамин D2.

 

Експертно мнение

Роб Хобсън казва: „Ниските нива на витамин D са често срещани в Обединеното кралство през зимните месеци, така че винаги препоръчвам да приемате добавка. Има някои храни, които можете да включите в диетата си, за да увеличите приема си, но те са ограничени. Опитайте да включите ежедневна порция гъби, които могат да се добавят към всякакви ястия (закуската с яйца е добър вариант) и яжте две порции мазна риба всяка седмица.

 

Витамин B12

Около 6 процента от възрастните имат серумни нива, достатъчно ниски, за да показват дефицит, според данни от Националното изследване на диетата и храненето. Тези, които са изложени на особен риск от дефицит, включват вегани и вегетарианци, тъй като естествените хранителни източници са ограничени до животински продукти, така че те се съветват да допълват диетата си.

 

Този основен витамин се използва за превръщане на храната в енергия и е необходим на тялото, за да произвежда здрави червени кръвни клетки и да предотвратява вид анемия, наречена мегалобластна анемия.

 

Той също така помага за поддържане здравето на нервната система, като играе роля в поддържането на нервната обвивка, наречена миелинова обвивка. Доказателствата от проучвания върху животни и хора предполагат, че B12 също има невропротективни и противовъзпалителни свойства, а проучванията с човешка намеса съобщават за благоприятни ефекти от подобряване на статуса на B12 или терапия с B12 при множествена склероза, болест на Паркинсон, миалгичен енцефаломиелит и аутизъм.

 

Признаци на дефицит

Объркване, проблеми с паметта, когнитивно увреждане, безсъние, депресия, раздразнителност, умора, анемия, мускулна слабост, промени в настроението, усещане за изтръпване на ръцете и краката. Язви в устата, замъглено зрение, болезнен червен език.

 

Източници на витамин В12

Месо, риба, миди, домашни птици, черен дроб, мляко, яйца, сирене, екстракт от дрожди (мармит), обогатени зърнени закуски и някои заместители на мляко на растителна основа.

 

Експертно мнение

Роб Хобсън казва: „Липсата на витамин B12 в диетата е ключов проблем за тези, които избягват животински продукти, така че винаги препоръчвам да приемате добавки или да търсите обогатени храни, които да включите в диетата. Препоръчваната от ЕС доза желязо е 1,5 mg на ден. Хората над 65 години може също да искат да следят нивата си на B12, особено ако изпитват симптоми като умора, умора, промени в настроението или проблеми с паметта.