Извънгабаритни тежки превозни средства под лупата на контролни екипи в Бургас

Извънгабаритни тежки превозни средства под лупата на контролни екипи в Бургас

Съвместни екипи от полиция, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ извършиха проверки на извънгабаритни тежки превозни средства в периода от 23 до 25 февруари в област Бургас и при пристанище Бургас. В резултат на тези действия бяха проверени общо 701 автомобили с българска регистрация, 131 товарни автомобили с регистрация в ЕС и 4 автомобила с регистрация извън ЕС.

Констатирани са общо 199 нарушения, сред които 20 за нередовни документи на водачи, 17 за шофиране с превишена скорост, 15 за нередовни документи на превозните средства, 13 за неползване на обезопасителни колани и 10 за неукрепване на товарите.

Също така, бяха проверени 123 автобуса с българска регистрация и 24 с регистрация в ЕС, като бяха констатирани общо 13 нарушения. Сред тях са 5 за неизползване на обезопасителни колани, 2 за нередовни документи на водачи, 1 за техническа неизправност и 1 за нередовни документи на превозните средства.

Целта на съвместните акции е минимизиране на рисковете за живота и здравето на пътуващите, както и осигуряване на безопасни условия за движение, особено по отсечките с интензивен тежкотоварен трафик. Предстоят и извънредни инспекции в други градове на страната, като специално внимание ще бъде отделено на претоварването на камионите.

Тези усилия са част от усилените действия за подобряване на безопасността на пътя и намаляване на рисковете от пътнотранспортни произшествия.