Изтичат военни документи, разкриващи руската доктрина за използване на тактически ядрени оръжия или кога Путин натиска ядрения бутон

Изтичат военни документи, разкриващи руската доктрина за използване на тактически ядрени оръжия или кога Путин натиска ядрения бутон

Според Financial Times, изтекли военни документи разкриват доктрината на Русия за използване на тактически ядрени оръжия. Тези оръжия са предназначени за употреба на бойното поле в Европа и Азия и имат ограничен обсег в сравнение със стратегическите ядрени оръжия, които могат да достигнат до САЩ.

Документите отразяват намален праг за използване на тактически ядрени средства, включително причини като вражеско нахлуване на руска територия и унищожаване на определен процент от руските подводници и други военни цели. Също така се посочва недоверие към Китай, въпреки нарастващите връзки между Русия и Пекин.

Въпреки че документите са от преди 10 години, те предоставят важна информация за ядрената доктрина на Русия и могат да бъдат от полза за разбирането на настоящите реалности.

Експертите обаче смятат, че е малко вероятно Русия да използва тактическо ядрено оръжие срещу Украйна, поради опасения от ескалация на конфликта и пряка намеса от страна на САЩ или Обединеното кралство.

Украйна също няма възможност за мащабно нахлуване на руска територия, както другите по-големи държави.